Het belang van Graaf van Wittenstein voor de GP fokkerij (English text of this article see below)

Graaf van Wittenstein (Baronet (v. Domburg) x Diedrich x Domburg)

Zonder Graaf van Wittenstein was het Gelders Paard nooit geworden tot wat we in de zestiger jaren hebben gezien. Mede door Graaf van Wittenstein is er een goede basis gelegd onder een populatie waar Rijpaarden, Tuigpaarden en Gelderse Paarden uit zijn gefokt.

Nog steeds is die invloed goed zichtbaar en het is verstandig om te zorgen dat we dit goed omzetten in volgende generaties. in de onderstaande overzichtsfoto wordt heel goed zichtbaar hoe belangrijk Graaf van Wittenstein is geweest voor de fokkerij en dat zien we nu nog steeds terug in al die belangrijke merrielijnen voor het Gelders Paard. Evert van Binsbergen en vele van zijn collega topfokkers hadden goed begrepen hoe belangrijk het was om zaken te consolideren.

Voor ons ligt een net zo belangrijke taak om te consolideren zodat we het Gelders Paard beter maken (daarbij oog houden voor gebruik) en zorgen dat er een Gelders Paard over blijft.

Vooruitlopend op het overzicht van de Graaf van Wittenstein invloed en beeld van de hengsten hieronder met de bloedlijnen die er achter zitten, is er een hengst die op grond van zijn bloedlijnen een extra belangrijke bijdrage kan leveren aan het creeren van een sterke basis. Dit wordt nog niet onderkend. 

Casaron wordt een sleutelhengst in de ontwikkeling van fokkerij van het Gelders Paard. Het is belangrijk dat we daar strategisch gebuik van maken. Het is belangrijk om hem met sterke merrielijnen te combineren zodat de produkten daaruit het bouwwerk van de noodzakelijke basis extra kunnen versterken. De Graaf van Wittenstein en Baronet invloed in hem is een van de dragende krachten. Dat is een van de redenen dat hij een sleutelrol kan spelen.

 

Hengsten met een nadrukkelijke Graaf van Wittenstein invloed

Tekst horende bij de foto's hierboven.

Eén van de belangrijke zonen van Graaf van Wittenstein, Karolus van Wittenstein (Graaf van Wittenstein x Ot van Wittenstein x Reveil x Domburg) een meesterstukje van Evert van Binsbergen.

De foto’s hierboven van Dirigent, Wachtmeester en Olaf van Wittenstein zijn gespiegeld (alleen met de doelstelling om de bouw met de rest te kunnen vergelijken. Formeel is wat je op die 3 foto’s ziet verkeerd om. De aftekeningen zitten dus ook verkeerd om.)

Zonder Graaf van Wittenstein en L’Invasion hadden we deze 9 hengsten niet gehad. Op de middelste lijn 3 hengsten met de opbouw L’Invasion x Graaf van Wittenstein. Van links naar rechts : Roland, Wachtmeester en Olaf van Wittenstein. Op de onderste en bovenste rij 5 zonen van Wachtmeester weergegeven. Boven in het midden, Dirigent, rechts daarvan Eufraat. Linksonder Irak, daarnaast Commandant en daarnaast Folio. We zien dat Eufraat en Folio qua opdruk enigszins op elkaar lijken. Eufraat heeft een tikkeltje meer de onderhals die je bij Wachtmeester ook ziet en ook iets meer dat bloederige in de benen (mogelijk beide iets ondersteund door Karolus van Wittenstein). Domburg II, die linksbovenin is weergegeven, past toch een beetje in het beeld van die hengsten, wat natuurlijk niet raar is als je naar de bloedopbouw kijkt. Het Folio bloed en de moederlijn van Eufraat komen daar bij elkaar.

Beschrijving van de de bloedopbouw bij de hengsten in het blok van foto's hierboven.

Linksboven Domburg II (Laurentz (Bazuin x Unitas x Folio x Gloriant x Zonnevorst (Karolus van Wittenstein) x Selim x Karolus van Wittenstein) x Cavalcadour xx x Wachtmeester x Normann x Karolus van Wittenstein x Felix x Burchtheer x Kroonprins x Colonel (Mentor) x Zwingli)

Middenboven (Wachtmeester zoon Dirigent (Wachtmeester x Helmar x Nubert x Donno x Mentor))

Rechtsboven (Wachtmeester zoon Eufraat (Wachtmeester x Karolus van Wittenstein x Felix x Burchtheer x Kroonprins x Colonel (Mentor) x Zwingli  ))

Links Midden (Roland (L’Invasion x Graaf van Wittenstein x  Agammemnon x Faribo x Centaurus (Mentor) ))

Midden midden (Wachtmeester (L’Invasion x Graaf van Wittenstein x Reveil x Domburg))

Rechts midden (Olaf van Wittenstein (L’Invasion x Graaf van Wittenstein x Caesar x Nubert x Gonocraat ))

Links onderaan (Irak (Wachtmeester x Alex x Utopia x L’Invasion x Caesar x Reveil x Domburg))

Midden onderaan (Commandant (Wachtmeester x Normann x Feiner Kerl x Godin))

Rechtsonderaan ( Folio (Wachtmeester x Tamboer x Baronet x Nubert x Grootmeester x Colonel (Mentor)))

ENGLISH TEXT : The importance of Graaf van Wittenstein for Gelders breeding (1)

Alongside you find the english text of the article above on the importance of Graaf van Wittenstein for the Gelders Horse breeding, with thanks to Liesbeth van Woerden.

In the US Rampal is an important carrier of the Graaf van Wittenstein blood

Rampal - Ramiro x Natron x Cobbler's Thread xx x Tako x Paltsgraaf

The mohter of the stallion Natron is sexbalanced for Graaf van Wittenstein :

https://www.horsetelex.nl/horses/pedigree/2539/natron/?levels=6&only_levels=1

Casaron (Ginus x Zichem x Irak x Simon Bolivar x L'invasion x Graaf van Wittenstein)